Niets om aan te trekken

Een kast vol kleren maar niks om aan te trekken?

5 tips voor meer combinaties zonder iets nieuws te hoeven kopen.

Het is een bekende vraag voor kledingcoaches. Hoe maak ik leuke nieuwe kledingcombinaties waar ik me ook prettig in voel?

Ik ga je vertellen hoe je niet zo snel op je garderobe uitgekeken raakt. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar je voelt je ook gelukkiger, blijkt uit onderzoek. Mensen die kleding hergebruiken, tweedehands kopen, of ecologisch kopen voelen zich gelukkiger. Blijkbaar word je blijer als je zelf tot nieuwe ideeën en inzichten komt dan wanneer je iets nieuws koopt. Ik denk dat er in ieder mens wel creativiteit zit die ontwikkeld kan worden, ook op kledinggebied.

Nou, laten we de proef maar op de som nemen en er mee aan de slag gaan.

Mijn eerste en veiligste tip is:

1. Draag effen kleding. We raken nooit uitgekeken op zwart, donkerblauw, denim en grijs. Het zijn kleuren die overal bij kunnen, altijd. Dat is veilig en makkelijk. Met effen kleding kun je gemakkelijk een andere combinatie verzinnen zonder dat het meteen heel erg opvalt. Kun je lekker experimenteren, niemand die het ziet. Stap 1 is gezet. Dat kunnen we wel toch?

Mijn tweede tip is al iets uitdagender 😉

2. Draag andere accessoires bij je kledingset. Dat is simpel om te doen en vaak ook een goedkope oplossing. Neem een zwart shirt en een zwarte broek. Draag een riem in een afwijkende kleur erbij of een sjaal en knoop die eens anders dan je gewend bent. Draag je nooit sjaals, probeer het eens. Ik droeg ze ook nooit. Vond ze te tuttig. Maar de print bepaalt voor een groot deel hoe de sjaal overkomt. En dat hoeft echt niet tuttig te zijn. Experimenteer eens met de kleurencombinatie. Kom je in monochrome kleuren beter tot je recht of staan complementaire kleuren je beter? Jij kan gaan voor een lekker contrastje. Sjaals zijn er in zoveel maten, kleuren, vormen en materialen. Je hebt er vast wel 1 of 2 liggen. Zoek een filmpje op youtube als je je sjaal op een originele manier wil leren knopen. Is de sjaal een ‘no go’ voor jou, maar een ketting draag je wel, ook daar kun je alle kanten mee op. Een brede ketting, een smalle lange, een korte chique enzovoorts.
Een contrasterende kleur tas kan de outfit ook een totaal andere look geven. Je kunt het heel klein houden zoals je ziet, of zo groot maken als je zelf wil. Pas de tips toe en kijk voor meer inspiratie op mijn pinterestaccount. En wil je het echt duurzaam houden? Kies dan voor een organic, recyclede of (nep)leren tas in neutrale kleur, zodat je er jaren mee vooruit kunt. Kijk eens op marktplaats voor een tas. Daar zie je mooie tweedehandstassen voor een zacht prijsje die nog eens duurzaam zijn ook. Gebruik het tassenmerk als zoekterm en sorteer op datum van oud naar nieuw. Zo zie je alle geplaatste advertenties zonder dat je eerst de reclame en gesponsorde tassen krijgt te zien.

Schoenen maken de vrouw

3. Sneakers, laarsjes, slippers, pumps. Er zijn nu zoveel soorten stijlen te shoppen. Vroeger had je 1 of 2 paar. Tegenwoordig ken ik maar heel weinig mensen die 1 of 2 paar schoenen hebben. We hebben gemiddeld 20 paar schoenen! Ik kom er niet aan, hoor. Hoewel, als ik ook de teenslippers van de sauna meetel en de moestuinlaarzen zit ik op iets meer dan de helft. De schoen die je aan hebt zegt veel over je stijl. Met een paar mooie basic enkellaarsjes en een paar sneakers kun je eigenlijk al heel veel combinaties maken. Zorg dus dat je in je favoriete basiskleur een paar nette en een paar sportieve schoenen hebt.

Combineer de uitersten met elkaar

4. Een combinatie wordt veel interessanter en unieker om naar te kijken als je met contrasten, vormen, stoffen en kleuren speelt. Ja, hiervoor moet je wel iets meer uit je comfortzone komen misschien, maar het is het proberen waard. Je kunt simpel beginnen door je accessoires in een complementaire kleur toe te voegen. Maar je kunt ook denken aan de pasvorm van je kleding. Combineer een wollen vest met een zijden blouse, een slim fit broek met een ruimvallend colbert of een chique pantalon met een stoere, sportieve sneaker. Het kan allemaal! Dus waarom jij niet?

Mini challenge

5. In je hoofd heb je nog steeds die ene bekende outfit aan. Nu krijg je een nieuwe uitdaging van mij en ik hoop dat je die aanneemt. Pak je camera en ga nieuwe sets aantrekken, ga voor de spiegel staan en maak er een foto van. Of leg je nieuwe kledingsets op de grond of een tafel om er foto’s van te maken. Combineer contrasterende kleuren, tonsurton kleuren, prints en patronen, verschillende materialen zoals leer met wol bijvoorbeeld of zoek nieuwe pasvormen bij elkaar. Leg er al je sieraden bij en bedenk dat tegenwoordig alles mag. Kijk naar de catwalk! Prints op prints zijn helemaal hip. Is dat te uitdagend voor jou, bedenk dan dat strepen ALTIJD met een print gecombineerd kunnen worden. Enige waar je rekening mee moet houden, is dat de kleuren van de streep en de print overeenkomen. Dat wordt trouwens makkelijker wanneer je weet wat jouw kleuren zijn. Die heb je dan standaard in je kast hangen en dan zal je zien dat dezelfde tinten ineens in allerlei prints en patronen in jouw kleding zichtbaar worden. Jouw persoonlijke kleurenkaart bevat namelijk veel kleuren die goed bij elkaar passen. Want ze zijn of helder, of vergrijsd, en ze zijn donker OF juist licht van kleur, met weinig OF veel contrast en overwegend warm OF koel. Hier heb je wel even de tijd voor nodig als je het in 1 keer goed wil aanpakken. Maar dan heb je het wel voor een jaar weer op orde.

Sommige vrouwen sturen me foto’s met hun nieuwe zelfbedachte kledingcombinaties en staan stralend op de foto. Als je eenmaal weet wat wel en niet bij je past, wordt het misschien zelfs een terugkerend halfjaarlijks gezellig kledingkastritueel.
En weet je het echt niet meer, vraag dan een goede vriendin, buurvrouw of zus of zij nog iets in haar kledingkast heeft hangen om aan te trekken voor dat ene feestje waarvoor je in het net moet.

Pas de verschillende tips een voor een toe. Het helpt sowieso om af en toe foto’s te maken van jezelf omdat je vaak beter ziet hoe het staat als je het van een afstandje kunt bekijken. In de spiegel zie je niet alles van jezelf en komt het vaak anders over.