En wat haar gewichtsverlies haar gebracht heeft.

Leonie is niet zomaar bijna 13 kg afgevallen.

“Ik was nooit te dik, ik was tot mijn 22e zelfs aan de magere kant, dat mensen vroegen of ik wel genoeg at.

Ik at alles wat ik lekker vond: chips, snoep, totdat ik op een gegeven moment wat ouder werd en niet meer op hetzelfde gewicht bleef. Toen werd het lastig om mijn patronen om te gooien.”

De omslag kwam dus ineens wel?

” 15 jaar geleden werd ik ziek, ik had onrustige cellen na een uitstrijkje. En dat bleef zich herhalen elk half jaar.

Mariko van Vemde

Toen ik aan de arts vroeg of ik niet iets kon doen in dat half jaar, was zijn antwoord ‘nee’.

Ik ben toen zelf op onderzoek uitgegaan en ben bij een orthomoleculaire arts terecht gekomen. Het dieet bestond uit veel verse biologische seizoensproducten, geen suikers en daar knapte ik heel erg van op. Mijn haar zag er beter uit, ik voelde me beter, er gebeurde zoveel dat ik heel duidelijk zag wat voor impact gezonde voeding heeft. De papwaarden zijn uiteindelijk genormaliseerd!”

Je moet wel sterk gemotiveerd zijn geraakt hierdoor?

“In het begin was het een grote omschakeling en vond ik biologisch eten vooral erg duur. Maar na een paar jaar is dat wel veranderd en raakte ik er zo mee vertrouwd dat ik nu niet anders meer wil. Ik had dat niet van huis uit meegekregen, maar ja, ik wilde natuurlijk ook wel lekker eten. En dan ga je je verdiepen in koken, vegetarische kookboeken aanschaffen, langzaamaan minder vlees eten enz.

Puur op gevoel wilde ik meer plantaardig, volwaardig, puur, biologisch en seizoensgerelateerd eten. Ik ben wel uiteindelijk meer afgevallen met een tijdelijk orthomoleculair dieet. Het metabolic balance dieet heeft er bij mij voor gezorgd dat ik in 3 maanden tijd 13 kilo ben afgevallen. Daarna ben ik volwaardig blijven eten.”

Jeetje in korte tijd wel dus?

“Ik moet er dus wel moeite voor doen om op gewicht te blijven, in tegenstelling tot in mijn jeugd. Drie keer per dag gezond en volwaardig eten tot ik genoeg op heb, dat is goed voor mij. Eigenlijk kan ik nooit borrelen, pizza of ander makkelijk comfortfood eten, dan zit het er ‘foep’ zo weer aan. “

Vroeger was ik zo’n kledinghanger waar je alles aan kon hangen.

Toen ik zwaarder werd kon ik nog steeds wel veel leuke kleding vinden, ik had maat XL op mijn zwaarste moment. Het heeft natuurlijk ook te maken met hoe je jezelf ziet en met je eigenwaarde. Vind je jezelf de moeite waard om je leuk te blijven kleden, of niet en wil je er moeite voor doen.

Ik was en ben nog steeds gek op kleding, dat maakt het wel makkelijker, ik ken mijn figuur goed.

Waarom ben je lid geworden van de kledingbieb?

Ik denk dat ik en velen met mij die een gemiddeld inkomen hebben (niet als je in de bijstand zit) een lidmaatschap gemakkelijk kunnen betalen. Kleding lenen zorgt ervoor dat we minder spullen aanschaffen. En ik denk dat het sowieso goed is om minder kant en klaar voedsel te eten, of alcohol te drinken. Sinds ik lid ben, koop ik minder kleding. Daardoor heb ik weer meer budget over om gezonde voeding te kopen. Ik kies er ook bewust voor om minder te werken en een fijn stressvrij leven te hebben. Dat haakt wat mij betreft dus allemaal mooi in elkaar.

Heb je een tip voor de lezers?

Zorg dat je een goede basisgarderobe hebt. Een goede broek, rok, jurk, top. Dan kun je je in de kledingbieb helemaal stuk combineren met van alles en nog wat. 🥰

Het is eigenlijk heel mooi rond dat jij ervoor zorgt dat vrouwen zoals ik andere keuzes kunnen maken en er mooi uit kunnen zien en bijdragen aan duurzaamheid, waardoor je dus zelf ook gewoon gezonder kan zijn. Zo binnen- zo buitenkant, het heeft alles met elkaar te maken. 🌎

Dank je Léonie voor dit mooie interview!

P.S. Wil je nou ook zo’n zelfde kledingabonnement als Leonie en je zowel van binnen als van buiten goed voelen? Met een jaarabonnement van 249,- heb je toch een heel mooie aanvulling op je basisgarderobe!
Bij Leonie kan je ook terecht voor consulten @soulfitliving