Mariko van den Vemde

Mariko, je bent van het eerste uur lid van de kledingbieb. Wat maakte jou enthousiast?

Vooral jou als persoon haha. Ik ben in voor nieuwe dingen. Ik vind kleding heel leuk, maar hoef niet per se steeds iets nieuw te kopen. Bij jou koop ik toch niets nieuws, maar heb ik wel steeds iets unieks aan. En vooral ook vanwege het milieuaspect. Het feit dat er zoveel water nodig is om een t-shirt te maken wat ook als drinkwater gebruikt kan worden, vind ik toch wel heel ernstig.

Mariko van Vemde

Voor welke gelegenheden leen je kleding?

Eigenlijk voor alles. Voor lekker thuis of afspreken met vrienden. Ik heb een keer een mooie rok geleend voor een feestje en kleding voor het werk. In de coronatijd heb ik me altijd gewoon aangekleed alsof ik ga werken. Ik heb niet in een joggingbroek gezeten.

Ik heb van veel vrouwen gehoord dat ze zich maar voor de helft aankleedden voor het ‘scherm’ haha. Maar jij hebt je altijd echt aangekleed ook al hoefde je niet naar kantoor?

Ja, haha, dat heb ik wel gedaan. Ik heb het wel gezien bij collega’s. Dan zag je tijdens het videobellen dat ze na verloop van tijd steeds meer jogging kleding aan hadden of onopgemaakt zaten. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar dat past niet bij mij.

Ik voel me er ook echt anders bij als ik gekleed ga in mijn ‘werk’kleding.

Wat is tot nu toe het leukste item wat je uit de kledingbieb geleend hebt?

Er zijn zoveel dingen heel erg leuk die ik geleend heb. Bijvoorbeeld die leuke roestbruine laarsjes die ik al heel lang leen. Een groen leren rokje heb ik geleend wat ik niet zou kopen, maar waar ik veel enthousiaste reacties op heb gehad. Een mooie lichtblauwe trui die elegant en eenvoudig en duurzaam is. In het begin leende ik een mooi lichtblauw blousje licht glimmend.
Nu is het als ik op mijn werk ben: “he Mariko, weer iets nieuws geleend van de kledingbieb?”

Ik heb ook sinds oktober 2019 niets nieuws gekocht, ik wil kijken of ik het zo kan blijven doen. Het voelt nog elke keer alsof ik iets nieuws heb.

Wat zou je nog wel eens willen lenen uit de kledingbieb?

Ik heb natuurlijk een kleur-stijl-garderobeadvies gekregen van jou* en daar kwam naar voren dat ik wel heel veel heb voor de bovenkant. We kwamen er toen op uit dat ik voor al die verschillende prints nog wel een basic langere broek met rechte pijpen kan gebruiken om daar meer combinaties mee te kunnen maken. Ik heb al wel een culotte, maar straks voor het najaar is zo’n donkerblauwe basic broek wel een wens.

Wat leen je nu nog niet aan voorwerpen, apparaten of diensten buiten kleding om, wat je wel zou willen en kunnen lenen in de toekomst?

Een auto. Het vraagt een omslag in denken, omdat nu de auto voor de deur staat, dan heb ik alle vrijheid om de auto te pakken wanneer ik het wil. Bij kleding voelt het anders, omdat je altijd wel kleding in je kast hebt. Je hebt het ook vaak wat langer in je bezit.

Daarnaast hebben we de afspraak met de buren dat we de snoeischaar lenen om 1 keer per jaar de heg bij te houden. Daar zijn ze wel blij mee 😉

Ik ben wel heel makkelijk met uitlenen. Ik ben er niet aan gehecht.

Zou je met ons willen delen wat je zoal doet aan duurzaamheid? Dat kunnen kleine en grotere dingen zijn.

Afval scheiden en zo min mogelijk afval produceren. Ik ga op woensdag naar de markt en koop los fruit. Voor het brood nam ik een stoffen broodzak mee, maar vanwege corona mag dat nu niet. We maken onze kinderen bewust van ‘Chinese rommel’. Ze hebben gelukkig niet de neiging om veel te kopen, maar als ze iets aangeboden krijgen, dan nemen ze het helaas nog wel eens aan. Al die goedkope spullen zijn wel een keer door iemand gemaakt. We maken ze ervan bewust.

Er is een nieuw systeem waarbij je weckpotten van een bedrijf koopt. Deze landelijke dienst ‘Daan’s potten oid levert dan bulkproducten aan huis. Die dienst houden we in de gaten, want zodra die ook in Warnsveld bezorgt willen we daar gebruik van maken.

Je hebt een garderobecheck aan huis gehad en je was erg enthousiast, kun je vertellen welke toegevoegde waarde het voor jou had?

Vooral dat ik nieuwe combinaties heb leren maken. Gisteren heb ik een outfit aangedaan die ik zelf nooit als combi had bedacht.
Ook heb ik geleerd te kijken naar wat bij je lichaam past. En ik kan het nu ook veel beter verklaren waarom je bepaalde kledingstukken wel leuk vindt, maar nooit aantrekt en waar dat dan door komt.

Verschillende BN-ers hebben aan het colbert2share project meegedaan, zoals Tanja Jess, Helga van Leur en Victoria Koblenko. Zij deden dat allemaal, omdat ze het belangrijk vinden om de wantoestanden in de kledingindustrie aan de kaak te stellen. Ze hebben er zelf ook dingen van geleerd.

Welke BN-er zie je graag nog eens in het colbert2share? Ken je iemand die groen bezig is?

Floortje Dessing. Maar dat ligt misschien wel voor de hand.
Misschien juist ook iemand waarvan je helemaal niet verwacht dat die groen bezig is. Waar de uiterlijke schijn bedriegt. Nikkie Tutorial bijvoorbeeld. Zij maakt flinke statements en zij kan het jongere publiek wel bereiken. Ik vind haar in haar filmpjes heel erg leuk. Ze kan laten zien aan jongeren dat er heel veel mogelijk is en je tegelijkertijd toch jezelf kunt blijven.

Aan wie zou jij het stokje in Zutphen door willen geven, welke groene vrouwen/ondernemers ken je hier?

Ik heb een aantal leuke vrouwen ontmoet toen ik bij jou een dagje geholpen heb met schilderen. En 1 van de vrouwen is bij mij blijven hangen en dat is Sarah.

Heel erg bedankt Mariko, voor dit ontzettend leuke en gezellig interview!

*Mariko heeft een uitgebreid abonnement waarbij ze 8 kledingstukken kan lenen en 2 accessoires en waarbij inbegrepen een kleur-stijl-garderobeadvies zit.