Marieke heeft een missie

Marieke, jij bent lid van kledingbibliotheek GAIA. Vertel me, waarom ben je lid geworden?

Ik ben vooral kleding gaan lenen vanuit duurzaam EN sociaal oogpunt. Het begon met kleding ruilen. Ik kwam er toen voor het eerst achter hoe ik een ander blij kon maken met mijn jurkje waar ik op uitgekeken was of wat me niet blij maakte. Ik ben toen anders naar kleding gaan kijken. Ik zie de kledingbieb als een verlengde daarvan. Hier kan ik ook kleding ruilen, maar ook lenen en als ik erg blij ben met een leenstuk, kan ik het daarna nog besluiten te kopen. 

Marieke-van-Driel

Ook vind ik het leuk om andere vrouwen te ontmoeten en hun verhalen en redenen te horen om kleding te lenen. Ik draag duurzame initiatieven een warm hart toe.

Je hebt je eigen bedrijf Marieke heeft een missie, wat is jouw missie?

Dat te doen wat goed is voor mens, dier en aarde. De wereld een beter mooier maken met wat binnen mijn bereik ligt. Ik ben geen activist, maar wil wel door middel initiatieven die dicht bij mijzelf liggen een steentje bijdragen aan die mooiere wereld. Voor iedereen is duurzamer leven een andere definitie. Ik wil mensen motiveren om dat stukje te verduurzamen waar ze affiniteit mee hebben. Dat kan met kleding zijn, plastic afval, zonnepanelen, autogebruik, elektrische apparaten. Elke stap is er een.

Hoe breng jij het over, waar bestaat jouw werk uit?

Ik geef workshops op scholen bijvoorbeeld of binnen bedrijven. Door te onderzoeken hoe het nu is en wat we anders kunnen doen wat binnen ons bereik ligt, probeer ik mensen te motiveren om patronen te doorbreken.

Op school heb ik een project gedaan met leerlingen over de kledingindustrie. We keken naar labels in de kleding, waar komt het kledingstuk vandaan? Als een Nederlands kledingbedrijf kleding maakt, betekent dat niet dat het in Nederland gemaakt wordt. Door ze bewust te maken waar hun kleding vandaan komt, of hoe vervuilend het is om te vliegen, kunnen ze zelf ook stappen zetten. En ze komen er ook achter dat ze het best al goed doen! Juist dat werkt motiverend, wat doe ik eigenlijk al wel? En dat geef ik ze dan ook zeker mee.

Marieke-van-Driel-trekt-colbertje-aan

Wat zou je nog wel eens willen lenen buiten kleding om?

Een auto. We hebben een gezin en activiteiten buiten Zutphen. Zonder auto zou ik nog niet kunnen, omdat we er als gezin niet op ingesteld zijn. Stel we zouden geen auto hebben, dan zouden we ook de sportactiviteiten van de kinderen niet buiten Zutphen gaan opzoeken. Maar, omdat een vriendinnetje in Lochem ging zwemmen en we een auto hebben, kan het.

En als gezin heb je ook rekening met elkaar te houden en met je dagindeling. Ik zou best wat minder plastic willen gebruiken, maar dan moet ik op donderdag naar de markt en dan werk ik. Sommige dingen zijn voor nu gewoon nog niet haalbaar. Het kan altijd beter, niemand is 100% groen en duurzaam, maar dat is ook helemaal niet nodig. Geleidelijk aan groeien we daar naar toe.

Marieke-van-Driel-en-Christel-Jansen

Wat draag je zelf het liefste?

Het liefst draag ik kleding die prettig zit. Ik ben erachter gekomen dat naast de kleur ook de materiaalsoort meeweegt in of ik iets draag of niet. Als iets niet lekker zit, trek ik het toch niet vaak genoeg aan. Dat vind ik dus ook zo handig aan de kledingbibliotheek. Daar kan ik iets uitproberen en als ik het dan echt heel erg fijn vind, dan kan ik het kopen en weet ik ook zeker dat ik er nog veel plezier van ga hebben. En ik hoef het dus ok niet te houden. Te veel kleding en spullen zijn alleen maar ballast.

Je hebt veel gehad aan de Marie Kondo methode. Wat spreekt je daar zo in aan?

Toen ik begon met Marie Kondo merkte ik dat het opruimen me veel rust en ruimte gaf in mijn hoofd. Als het opgeruimd is, hoef je er niet meer mee bezig te zijn. Gaandeweg merkte ik dat er zoveel meer zit in het ontspullen. Kijk, heel veel spulletjes en projectjes hebben een los eindje. Je bent begonnen met een breiwerk en maakt het niet af, of je hebt een foto gemaakt en je hebt m op je telefoon staan en doet er niets mee. Of je hebt iets gekregen van iemand En het is niet je smaak. Al die spulletjes hebben een verhaal wat niet af is. En dat geeft heel veel onrust in jezelf. Want je weet niet waar je er mee naar toe moet, ondertussen gebruik je het niet. Dat gaat niet alleen met kleding zo. Je stopt het in een la en een half jaar later als je die la weer opent zijn die losse eindjes er nog steeds! Je kunt er maar beter afscheid van nemen, want ze hebben geen (meer)waarde voor je. Marie Kondo doet dat door hardop haar spulletjes te bedanken en weg te doen, maar dat kan ook in stilte.

Wat zou er nu kunnen veranderen in de kledingindustrie door Corona?

Waar ik een beetje bang voor ben is dat veel dingen straks toch weer normaliseren. We zijn gewoontedieren en om patronen echt te doorbreken moet er veel gebeuren. We zullen er straks achter komen in hoeverre we bepaalde dingen echt anders willen en kunnen doen. Wat ik schrijnend vind, is dat de kledingmakers nu geen loon krijgen, terwijl ze de kleding al wel gemaakt hebben. Bij sommige merken gebeurt dat nu. En er moet veel veranderen, maar daar zijn veel partijen bij betrokken en of dat gaat veranderen door deze crisis dat weet ik niet.

Verschillende BN-ers hebben aan het colbert2share project meegedaan, zoals Tanja Jess, Helga van Leur en Victoria Koblenko.
Aan wie zou jij het stokje in Zutphen door willen geven, welke groene ondernemers ken je hier?

Van Rossum, de koffiespecialist probeert elke keer weer nog groener te worden. De koffie-industrie is natuurlijk best een lastig verhaal, tegelijkertijd drinkt de hele wereld koffie. Van Rossum stimuleerde tot Corona uitbrak om je eigen beker mee te nemen, je kreeg dan korting op je koffie. Ze branden in eigen beheer de koffie. En bouwen een langdurige relatie op met de boeren. Daardoor zijn de boeren beter verzekerd voor het hebben van inkomsten.
Nelemann wijnen, vanwege de biologische wijnen.
Thirtyone green haircare, omdat zij milieo-vriendelijke en haarvriendelijke verf gebruiken, organic shampoos hebben en ook de verpakkingen biologisch afbreekbaar zijn.

Mariko, zij is ondernemer en ook lid bij jou.
Er zijn veel ondernemers bezig met verduurzamen en dat is ook juist zo leuk! We zetten al zoveel stapjes in de groene richting!

Ik ga eens informeren bij de lokale winkeliers die je noemt of daar een leuke dame werkt die het jasje zou willen dragen en haar verhaal wil doen!

 

Marieke, heel erg bedankt voor dit leuke interview!