Lea Adriaans, rouwverwerking

Al die mooie vrouwen die ik interview nemen allemaal iets unieks met zich mee. In dit interview met Lea is dat het thema duurzaamheid in combinatie met rouwverwerking en identiteit. Hoe nauw deze samenkomen lees je hieronder terug!

Hoe verhoudt het thema duurzaamheid zich tot onzichtbare rouw? Kun je dat toelichten Lea?

In mijn werk staat kwaliteit van leven centraal. Als iemand in zijn jonge leven een trauma oploopt en dat niet goed verwerkt kan dat in het latere leven naar boven komen. Het kan je fundament behoorlijk onderuit halen. Het heeft tijd en aandacht nodig om dat duurzaam te herstellen. Rouw kan je meemaken in het verlies van een dierbare, maar ook in je werk, relatie, verwachtingen en dergelijke. Dat raakt aan je identiteit, aan wie je bent. In mijn logo gebruik ik een klavertje vier met 1 rood blaadje, wat staat voor de pijn die je met je meedraagt, maar wat je een plekje hebt kunnen geven en mee om hebt leren gaan.

Marieke-van-Driel

 

 

Hoe is jouw relatie met kleding als we het dan toch over identiteit hebben?

 

Ik heb kleding altijd leuk gevonden. In mijn jeugd hadden mijn zussen en ik weleens alle drie hetzelfde aan, wat we helemaal niet leuk vonden natuurlijk. Maar dat was praktisch zo en er was sowieso minder te besteden. Op het moment dat ik zelf kleding kon kopen, ben ik ‘los’ gegaan. Heb ik gekozen wat ik leuk vond om te dragen. Kleding moet passen bij wie je als persoon bent. En dat is precies de kern waar het in mijn werk ook omgaat. Als je lekker in je vel zit, is je mooier kleden ook heel prettig. Ik voel me althans heel prettig als ik aandacht besteed aan mijn uiterlijk, het is ondersteunend aan je innerlijke wereld.

 

 

Hoe anders is het nu voor de jeugd, he. Zij kunnen al veel eerder een eigen identiteit vormen denk ik? 

 

Ja die keuzevrijheid hadden wij niet. Maar ik zou absoluut niet willen dat we allemaal hetzelfde dragen. Met kleding kun je je onderscheiden, herkenbaar maken. Ik zou het toejuichen als mooie kleding van goede kwaliteit toegankelijker kan worden voor iedereen. Jouw initiatief van de kledingbieb zou perfect passen in sollicitatieprocedures. Vrouwen zouden daarin kunnen onderzoeken wat bij ze past en wat bij de functie past. 

 

Wat doe je zelf met duurzaamheid in je leven?

We hebben een moestuin, eten biologisch, wassen met ecologisch wasmiddel en ik heb zelfs bij mij thuis een keer een kledingruil georganiseerd!

 

Heb je weleens kleding geleend?

Ja van mijn zussen.

Marieke-van-Driel-en-Christel-Jansen

Is er een bekende Nederlandse vrouw die jij in het colbert2share project zou willen terugzien?

Ja koningin Maxima is een mooi rolmodel, zij durft kleding te dragen! En ook Fidar Ekiz, presentatrice en journalist. Zij voelt voor mij laagdrempelig, authentiek en weet waar ze voor staat.

Of Lies Visschedijk, actrice.

Lies heeft wel een paar keer zo’n ‘groene’ rol gekregen. Dat zou haar wel passen denk ik ja.

 

Aan welke Zutphense vrouw zou je het stokje door willen geven?

Aan Margriet van der Heijden, grafisch vormgeefster van Puikbedacht. Of Annegreet van Bergen, schrijfster van Gouden Jaren (o.a.) met anekdotes over de veranderingen in een halve eeuw.

 

Het was een interview met een andere kijk op duurzaamheid, identiteit en kleding. Bedankt voor je waardevolle bijdrage Lea!

Lea geeft 1 op 1 trajecten voor begeleiding bij verandering, verlies en rouw. Ook verzorgt ze lezingen in het najaar bij Xtr Noa en ontwikkelt ze op dit moment een training rondom onzichtbare rouw.