Dorine Ruter, Oprichtster Wijkcentrum Waterkracht

Dorine Studeerde informatiemanagement, maar gooit het al gauw over een andere boeg na haar studie. Ze kiest voor een sociaal maatschappelijk werkzaam leven met veel vrije tijd. En daar wil ik het fijne van weten 😉

Op het eerste oog zie ik vooral de sociaal maatschappelijke kant van Dorines werk als eigenaresse van Waterkracht, een wijkcentrum waar ze allerlei culturen met elkaar weet te verbinden. Maar al gauw blijkt dat voor Dorine duurzaamheid en sociaal maatschappelijk ondernemen hand in hand gaan.

Hoe gaan voor jou duurzaamheid en sociaal maatschappelijk ondernemen samen? 

Je denkt bij armoedebestrijding al gauw aan het economische plaatje, budgetteren. Maar de gezondheid van de mens en het behoud van de aarde zijn ook absoluut gebieden die erbij betrokken worden om mensen uit hun patronen te trekken. Tijdens mijn werk in Afrika gebeurde dat door alternatieven te bedenken voor de vervuilende kerosinelampen, waardoor kinderen op een fijnere en gezondere manier hun huiswerk konden maken. 

Gaat het dan vooral om educatie? 

Ja er moeten genoeg hulpbronnen voor iedereen zijn die we gelijk kunnen verdelen. De mensen die in de overlevingsstand staan zijn nu gescheiden van mensen die een goed inkomen hebben en gemakkelijker duurzame keuzes kunnen maken. Deze groep hoeft niet zo na te denken over elke uitgave. Als je in de bijstand leeft, moet je meer nadenken over elke keuze die je maakt. Deze groep mensen kun je leren welke impact zij kunnen maken met kleine aanpassingen.  

In dit onontgonnen gebied hoe je met minder geld toch duurzamere keuzes kunt maken zit voor Dorine een interessante uitdaging. Op stadsniveau is er nog werk aan de winkel in Zutphen.  “Hoe kun je mensen naar elkaar laten omzien, ze omhoog helpen klimmen, het met elkaar doen en samen oplossen.”

Dat verrast mij! Ik dacht dat je de hele wereld wel over gereisd zou hebben vanwege je werk?

Nee hoor, ik heb ooit eens gevlogen naar Spanje. Verder niet. Ik geniet van de verhalen van anderen. In Nederland is er zoveel diversiteit aan culturen.  

Jij bent wereldburger in Nederland! 

Haha, ja. Ik was al vroeg gesetteld en had geluk dat ik vrienden had die Ecover zeep in het toilet hadden. Zo kopieerde ik die dingen. Ik heb nooit dure vakanties genoten en dure  duurzame investeringen gedaan. Alles klein gehouden. Dat maakt me ook niet afhankelijk. 

Hoe zit het met kleding? Ruil of leen je wel eens kleding?

Nee, eigenlijk nooit. Ik draag alles af, het is niet meer geschikt voor een kledingruil. 

Ik krijg altijd kleding. Een vriendin ruimde haar kast op en nodigde vriendinnen uit. Dan liggen daar allemaal kledingstukken op bed die we verdelen. Nieuwe kleding heb ik ook al heel lang niet gekocht. (met een kuchje) ik heb 1x bij Zalando gekocht. De broek zat zo fijn, dat ik er 2 bij heb gekocht. Ai. Haha.

Haha, niets om je voor te schamen. Perfect bestaat niet. 

Verschillende BN-ers hebben aan het colbert2share project meegedaan, zoals Tanja Jess, Helga van Leur en Victoria Koblenko. Welke bekende Nederlander zie jij er graag in?

Marianne Minnesma van Urgenda. Ik heb met haar samengewerkt. Het was in de beginfase. Geweldig mens. 

Aan wie zou jij het stokje in Zutphen door willen geven, welke groene ondernemers ken je hier?

Suzette Pauwels; ze geeft nooit geld uit aan kleding, draagt alles af en had onlangs iets tweedehands gekocht zag ze op haar insta account. Ze leeft hyperduurzaam. Ze woont nog niet zo lang in Zutphen. 

 

 

Dorine, heel erg bedankt voor dit leuke interview!