Aukje Simone van Rossum

We kennen elkaar op het eerste oog van de internationale vrouwendag in Zutphen in buurtcentrum Waterkracht. Daar was je te gast en werd je geïnterviewd. Maar onlangs interviewde ik Marieke van Marieke heeft een Missie en de eerlijk winkelen route. Ik wist buiten dat Van Rossum geniale koffiespreuken maakt en bekend is bij het Zutphense publiek niet zoveel over jullie koffie en de samenwerkingen die jullie met boeren hebben. Kun je daar iets meer over vertellen?

Aukje-Simone-van-Rossum

Van Rossum is het bedrijf van mijn ouders. Mijn broertje en ik hebben meegeholpen met het oprichten en zijn er nauw bij betrokken. Wij beheren de hele keten. We werken met vaste boeren. Ze kunnen gegarandeerd hun koffie aan ons kwijt dat is lang niet altijd het geval, waardoor de meeste boeren van andere koffiebedrijven een veel onzekerder bestaan hebben. We hebben een wederzijdse vertrouwensband. In alle landen behalve Brazilië wordt koffie met de hand geplukt. We zijn met de hele familie bij al die boerderijen langs geweest, voornamelijk Colombia. Bij terugkomst is van Rossum opgericht. Mijn broertje is van de technische kant, hij brandt de koffie. Hij gaat nog steeds naar de boerderijen toe.
We bieden ook een veel betere prijs. Als je fair trade koffie koopt, ligt de prijs voor de boeren nog steeds heel laag. Ze krijgen 2-2,50 per kilo. Een goeie plukker plukt 100-120 kg per dag. 15% houden ze daar, maar van over. 30 euro per dag dus. Plus er is maar 1x per jaar oogst. Zieke werknemers of een mislukte oogst zijn nadelig voor de boeren. Met de klimaatveranderingen zijn er nu veel meer dan eerst extreme natte en droge periodes die beide niet gunstig zijn voor de boeren.

Wij betalen de boeren 5-6.50 per kg. We hebben een premium bonus er boven op voor de kwaliteit van de koffie. We vragen er ook wat voor terug, al het werk gebeurt met de hand, dus het verwijderen van steentjes, het selecteren van de rijpe bessen of juist de rode. Het is heel arbeidsintensief. En we geven ze ook de mogelijkheid om te investeren in het bedrijf, bv om droogbedden of een nieuw watersysteem aan te schaffen. Met nieuwe technieken hoeven we niet aan te komen zetten. De boeren weten hun beperkte ruimte goed te benutten en zij weten veel beter wat wel en niet werkt.

De schil van de koffiebes gooiden ze voorheen weg als een soort compost, maar wij hebben hun dan weer geleerd om die schil ook te gebruiken. Ze sturen nu dus ook de schillen gedroogd op. Als cascara (schil) verkopen we het. En de boeren genereren daarmee extra omzet die ze anders niet gemaakt hadden. De oudere generaties snappen er niets van dat de schillen ook gebruikt worden.

Op onze website staat een hele cirkel met wie wat betaald krijgt. Koffie is bij ons nooit in de aanbieding. Want dan lijdt altijd de boer eronder.

Eigenlijk zou kleding ook nooit in de uitverkoop moeten gaan 😉
Hoe goedkoper iets wordt hoe hoger men de prijs betaalt aan het begin van de keten. De harde werkers, de plukkers, de naaisters lijden er het meeste onder.
Jolinke Jolink heeft haar kleding nooit in de uitverkoop en daardoor blijft het aldoor meer op waarde.
Dat is veel beter dan dat je tweedehands koopt en dan maar heel veel koopt, omdat het zo weinig kost. Jammer eigenlijk dat die denkwijze (nog) zo is. We zijn heel veel gericht op het consumeren.

Ik beleef, jou als een drukke vrouw. Je doet veel voor Van Rossum, bent fotografe, die ook nog eens hoogzwanger is van haar tweede kindje EN je maakt de leukste video’s over de koffie met je dochtertje June.

Hoe doe je dat toch allemaal?

Ik hoor dat best vaak, maar dat ervaar ik zelf niet zo. Na de komst van June was ik niet met van alles bezig dat startte geleidelijk aan weer op. Ik hou van projectmatig werken. Ik raak geïnspireerd en dan MOET ik er iets mee gaan doen. We zorgen dat we een leefinkomen hebben, gaan niet op vakantie, maar we leven een leven wat ons op dagelijkse basis meer inspireert. Ik fladder graag door het leven en ik heb gelukkig (haha) een stabiele tegenpool gevonden in mijn man die mij lekker laat fladderen 😉
Ik vind alles ook zo leuk om te doen.

Wat doe je het liefste?

Projectmatig, creatief bezig zijn en fotograferen doe ik het liefste. We (Eva en ik) hebben ook een trouwlocatie opgestart oh ja, dat doe ik er ook nog even bij, haha. We kunnen die trouwlocatie per dag huren en hebben er een website omheen gemaakt, een fotoshoot gedaan, waarvoor we allerlei spullen geleend hebben.

Wat heb je allemaal geleend voor het mooi weergeven van die geweldige locatie?

Carla Couture heeft 2 jurken gemaakt en uitgeleend.
We hebben een pak van Dutch Spirit geleend, zij doen veel met recyclede materialen trouwens. Manchetknopen van recyclede röntgenfoto’s bijvoorbeeld.
Serviezen van de HEMA hebben we geleend.

Nelemann heeft wijnen gesponsord, Chamaven heeft bier gesponsord, Bloem op de taart heeft taart gesponsord.

We hebben de styling gedeeld, de bloemen bijvoorbeeld schaf je aan en blijven 1-2 weken mooi.

Nou, dan heb ik een hele leuke tip voor je!

Reflower! Deze kunstbloemen zijn nauwelijks van echt te onderscheiden en kun je lenen! Ideaal voor trouw fotoshoots!

Wow, dat is wel een hele goeie tip. Bloemen zijn zo mooi, maar je snijdt ze af en het gaat weg. Bij bruiloften heb je massaal veel bloemen nodig.

Even een totaal andere vraag: wat is jouw relatie met kleding?

Vroeger kon ik hele mooie dingen kopen die je moest stomen enzo. Maar nu met kinderen hou ik vooral van lekkere stofjes, het moet praktisch en functioneel zijn en me warm houden en makkelijk zijn met de kinderen. Van polyester krijg ik het snel heet ik ben me iets meer gaan verdiepen in de stoffen.

Leen je wel eens kleding?

Van vriendinnen, bij bruiloften bijvoorbeeld bellen we elkaar op. Je wil niet steeds hetzelfde aan, dus dan gooi ik het even in de groep. We hebben dezelfde (schoen) maat wel zo ongeveer allemaal en houden ook niet van heel strak. Dus zo heb je toch iets leuks aan voor een dagje.

Wat is jouw beste duurzame tip?

Vind een goeie kleermaker. Laat je kleding opfrissen, repareren, aanpassen. Ik hou van uitgesproken items, daar ben ik dan toch vrij snel klaar mee. Een kledingmaker maakt er iets unieks en nieuws weer van voor 1 of 2 tientjes. Of ik maak zelf van een jurk van mezelf iets voor mijn dochtertje.

Oh dat kan en doe je OOK nog?

Ja, een basic jurkje of een legging. Niet heel ingewikkelde dingen of zo.

Verschillende BN-ers hebben aan het colbert2share project meegedaan, zoals Tanja Jess, Helga van Leur en Victoria Koblenko.
Welke BN-er zou je graag nog eens zien in het colbert2share? Ken je iemand die groen bezig is?

Er zijn veel sociale issues die nu worden aangestipt, zoals racisme, milieu enz. en veel BN-ers trekken hun mond daarover open. Ik zou willen dat iemand die nu heel hard schreeuwt zo’n colbert draagt, omdat het dan ook kan worden doorgezet. Of ik zou Rianne van Dorst wel eens willen zien in zo’n chique en netjes colbert! Zij heeft wel de attitude om op een leuke, stoere, directe manier haar mening te geven en dat zou dan wel een totaal nieuwe doelgroep kunnen aantrekken.

Ik zou dat ook wel eens willen zien ja.

Aan wie zou jij het stokje in Zutphen door willen geven, welke groene vrouwen/ondernemers ken je hier?

Dorine van Waterkracht, zij heeft ook een heel duurzaam huis. Zij is MEGA duurzaam bezig!

 

Thanks Aukje! Wat een leuk interview.